5 norske musikere du bør lytte til

Uansett sjanger, har norsk musikk aldri vært bedre enn akkurat nå. Her tar vi en titt på noen av de som virkelig har klart å markere seg de siste årene.

Highasakite

Dette kritikerroste indiepop-bandet kommer opprinnelig fra Trondheim, og består av Ingrid Helene Håvik, Trond Bersu, Øystein Skar, Marte Maaland Eberson og Kristoffer Lo. I 2012 ble de nominert til årets nykommer under Spellemannsprisen, for debutalbumet «All That Floats Will Rain». Deres andre album «Silent Treatment» landet på førsteplass på VG-lista, og albumet lå inne på VG-lista i mer enn ett år. Silent Treatment ga Highasakite to Spellemannspriser i 2014; for Årets komponist og for Årets popgruppe.

I 2016 kom «Camo Echo»; som tok med seg Spellemannprisen for beste musikkvideo for låten «Golden Ticket». Highasakite er på kort tid blitt et av Norges største band, og de forsøker nå å erobre USA. De slapp singelen «5 Million Miles» i april 2017, en låt som bærer tydelig preg av å være designet for det amerikanske markedet. Det var også denne låta Highasakite framførte da de besøkte Conan O’Brien i begynnelsen av mai.

Sløtface

Aller best kjent for sine feministiske tekster og spektakulære live-opptrender, har Sløtface markert seg som et av Norges beste bunk-band. Denne gjengen fra Stavanger begynte for alvor å gjøre seg markert da de ga ut sin første EP, «Slutface», i 2013. Året etter, ga VG dem terningkast 6 for deres opptreden under Øyafestivalen. Sløtface er først og fremst et liveband, og de siste årene har de spilt på alle de store, norske festivalene som Øya, Slottsfjell, Pstereo og By:Larm. For å unngå sensur, valgte bandet i 2016 å skifte navn fra Slutface til det litt mer norskklingende Sløtface.

Frøkedal

Anne Lise Frøkedal, bedre kjent under artistnavnet Frøkedal, ga ut sitt første soloalbum i 2015. I tillegg til gode kritikker, Aftenposten ga henne en 5er på terningen, sikret albumet «Hold on Dreamer» henne en nominasjon til Spellemannprisen. Frøkedal lager nedstrippet, melankolsk indie-pop.

Moddi

Pål Moddie Knutsen er en sanger og musiker fra Troms. Hans nydelige tolkninger av kunstnere som Vashti Bunyan, Helge Stangnes, Pussy Riot, Trygve Hoff, Víctor Jara og Kate Bush har gitt ham mye, velfortjent, oppmerksomhet.

Moddie er på alle måter en spennende artist, og han er vanskelig å sette i bås. Moddie utgir på både engelsk og norsk, og i 2013 fikk han Spellemannprisen for beste Vise med albumet «Kæm va du?».

Det var et langt sprang fra «Kæm va du?» til 2016 utgivelsen «Unsongs», der Moddie oversetter, gjendikter og tonesetter 12 forbudte tekster. Her finner du tekster skrevet av nobelprisvinner Liu Xiaobo og det russiske bandet Pussy Riot. «Unsongs» ble belønnet med en Spellemann-nominasjon.

Ida Maria

Ida Maria kom som en komet inn i norsk musikkbransje i 2007 da hun vant Urørt med låta «Oh My God». Debutalbumet, fra 2008, «Fortress Round My Heart» ble sluppet både i Norge og i England. Låtene hennes er blitt brukt i TV-seriene Grey’s Anatomy og Girls, og i 2009 opptrådde hun på The Tonight Show med Jay Leno.