A-ha: Norges mest berømte band

I 1985 seilte tre Oslo-gutter inn på førsteplass på den amerikanske Billboard-listen. Det var første gang i historien at et norsk band gikk til topps på den offisielle amerikansk singellisten. Det hadde aldri skjedd før, og det har aldri skjedd siden. Med låten «Take on me» endret dermed a-ha norsk musikkhistorie for alltid.

Hunting High and Low

A-ha slapp debutalbumet sitt 1. juni 1985. På verdensbasis har dette albumet solgt mer enn 10 millioner eksemplarer.

Den første singelen fra albumet var en nyinnspilling av «Take on me». Låten var blitt gitt ut året før, men a-ha valgte å spille den inn på nytt til utgivelsen av «Hunting High and Low». De fikk Steve Barron til å lage den spektakulære musikkvideoen som i dag er å betegne som en moderne klassiker. Denne ikoniske videoen stakk av med hele seks priser under MTV Video Music Awards i 1986.

«Hunting High and Low» ble en umiddelbar suksess. Albumet gikk rett inn på Billboard 200-listen. Her hjemme lå «Hunting High and Low» 33 sammenhengende uker på VG-lista, og det gikk også rett inn på listene i England, Tyskland, Sverige, Nederland, Australia, Italia og Canada.

«Hunting High and Low» førte til at a-ha, som første norske band noensinne, ble nominert til Grammy for beste nykommer i 1986.

Morten, Magne og Paul

Det var Paul Waaktaar og Magne Furuholmen som først fant hverandre, og i 1980 ga de faktisk ut albumet «Fakkeltog» sammen med Viggo Bondi og Øystein Jevanord. Denne gruppa ble oppløst et år senere, og i 1982 klarte de å overtale Morten Harket til å forlate bandet Souldier Blue, for å bli med å danne a-ha.

Paul Waaktaarskrev om lag 80 % av alle a-ha sine låter. I tillegg sang han, spilte keyboard, gitar og bass. Paul Waaktaar blir nok av mange betraktet som hjernen i a-ha, og det er som komponist og låtskriver at han virkelig briljerer.

Magne Furuholmen var sammen med Paul Waaktaar med på å starte a-ha. Furuholmen var primært kjent som låtskriver og pianist. Han står kreditert med omtrent 20 % av a-ha sine låter.

Magne Furuholmen er utdannet billedkunstner, og han har blant annet deltatt flere ganger på Høstutstillingen. Han har også stilt ut verkene sine flere steder i Europa.

Morten Harket var frontfigur og sanger i a-ha. Etter at a-ha gikk i oppløsning oppnådde Morten Harket stor suksess som soloartist. Harket har også forsøkt seg som skuespiller i Kamilla og Tyven filmene og i Yohan – Barnevandrer.

Album

På verdensbasis har a-ha solgt mer enn 40 millioner album og 70 millioner singler. Etter «Hunting High and Low» kom suksessalbum som «Scoundrel Days» (1986), «Stay on These Roads» (1988), «East of the Sun West of the Moon» (1990), «Memorial Beach» (1993) og «Minor Earth Major Sky» (2000).

A-ha har blitt belønnet med hele ni Spellemannpriser (tre av dem juryens ærespris). Alle gruppens medlemmer er slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden og i 2011 ble gruppa innlemmet i Rockheim Hall of Fame.