Norske samtidskunstnere alle bør kjenne til

Norge har en sterk og tydelig kunsttradisjon som strekker seg tilbake til 1800-tallet og romantikken. Hans Gude, J.C. Dahl, Adolph Tidemand og Christian Krohg oppnådde alle stor internasjonal berømmelse. Norge har også fostret en av verdens aller mest kjente ekspresjonister, Edvard Munch. Takket være verk som «Skrik», «Madonna» og «Pikene på broen» oppnådde Munch berømmelse langt utenfor de norske landegrenser, også i sin samtid. Denne stolte, norske kunstnertradisjonen har blitt videreført av flere fremdragende norske samtidskunstnere, og vi skal nå se nærmere på noen av dem.

Odd Nerdrum er en av våre aller kjæreste, men også aller mest kontroversielle, samtidskunstnere. Mest kjent for verk som «Pissing Woman», «Selvportrett i gyllen kjole» og «Mordet på Andreas Baader». Sistnevnte ble førstegang vist på Høstutstillingen i 1978, og har siden hengt på blant annet Astrup Fearnley museet i Oslo. Nerdrum definerer seg selv som en figurativ kitsch-maler, og som en protest mot modernismen valgte han å studere de gamle klassikerne i stedet for kunstnere som Picasso og Dali. Odd Nerdrum var elev ved Statens kunstakademi tidlig på 60-tallet, men valgte å slutte for å studere gamle mestere som Rembrandt og Caravaggio. Odd Nerdrum fullførte kunstutdannelsen sin i Tyskland der han studerte under Joseph Beuys på Staatliche Kunstakademie i Düsseldorf.

Odd Nerdrums verk «Skyen» er med på listen over de 12 viktigste kunstverk i Norge i perioden 1945 – 2005.

Pia Myrvol fikk for alvor sitt store gjennombrudd på starten av 80-tallet, da hun deltok på både Vestlandsutstillingen og Høstutstillingen. Hun lager malerier, grafikk og animasjoner. Hun arbeider også med tekstil og klær som kunst. I 1991 flyttet Pia Myrvold til Paris, og hun bor og jobber fortsatt i den franske hovedstaden. De siste årene har Pia Myrvolds kunst vært utstilt i blant annet København, New York, Roma og Paris.

Vebjørn Sand er først og fremst kjent som en figurativ maler. Han holder til i New York der han driver Galleri Sand sammen med sin bror, filmskaperen, Aune Sand. Man kan se tydelige trekk fra impresjonismen i Vebjørn Sands arbeid, og det er liten tvil om at han har latt seg inspirere av storheter som Rubens og Tizian. Vebjørn Sand er også kjent for sine monumentale kunst-installasjoner. Leonardo-broen, som han bygget etter Da Vincis egne tegninger, ble foreviget på baksiden av The New York times. Han er også kjent for sine ekspedisjoner til Arktis som resulterte i utstillingen Trollslottet, der ti 26 meter høye isfjell dannet rammen omkring Sands malerier fra Arktis-ekspedisjonene.

Kjartan Slettemark var en av våre aller mest kontroversielle samtidskunstnere. Mest kjent for sine politiske verk. Han debuterte med collagen: «Av rapport fra Vietnam…», som han stilte ut utenfor stortinget i 1965. Bildet ble senere gitt til Nasjonalgalleriet, og i 2005 havnet verket på listen over Norges 12 viktigste kunstverk i perioden 1945 – 2005. Kjartan Slettemark er også kjent for sin performancekunst. Han fikk voldsom oppmerksomhet, og pressen var til stede, da han møtte opp på et av Stockholms sosialkontor iført et hvitt puddelkostyme.